Camping ABC

Sunlightin aakkoset omien polkujen kulkijoille.
Takaisin etusivulle
1  / 3
Herää metsän huminaan, auringonpaiste siivilöityy ikkunasta puiden lehtien lävitse ja päivän ensimmäinen kahvi höyryää matkailuauton keittiössä. Tämä on vapautta. Tässä on todellisen seikkailun tuntua: pois leirintäalueilta, luonnon helmaan. Pyöräilypäivä metsässä, sukellusta järvessä, hiihtolenkki tunturissa tai surffausta autioilla rannoilla – luonnosta löytyy monenlaisia urheilullisia haasteita. Mutta on myös ihan yhtä jännittävää tutustua uusiin kulttuureihin, tutkia tuntemattomia paikkoja ja tavata mielenkiintoisia ihmisiä. Jos haluat liikkua vapaasti omia polkujasi kaukana ihmispaljoudesta, ajoneuvomatkailu on juuri sinua varten.
Sunlight kokosi seikkailun aakkoset, josta löytyy tietoa, vinkkejä ja ideoita oman tien kulkijoille.

1 Yöpyminen matkailuautossa on sallittu missä vain edellyttäen ettei sitä ole erikseen kielletty ja ettei siitä aiheudu haittaa muille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että voit nostaa retkikalusteet tai grillin ulos, sillä leiriytyminen on sallittua vain erillisillä leirintäalueilla tai maanomistajan luvalla.

A Akut ovat välttämättömiä virransyötön kannalta kun liikutaan paikoissa, joissa sähköä ei ole saatavilla. Tehokkaat ja nopeasti latautuvat akut tekevät matkailusta joustavampaa – jotta valot ja jääkaappi eivät sammuisi jo ensimmäisenä iltana.

B Bike & co. –  Suuri tavaratila on erittäin käytännöllinen, erityisesti polkupyörille, märkäpuvuille tai muille urheiluvälineille. Sunlight-autojen suuret takatallit tarjoavat paljon säilytystilaa, joten kaikki tärkeä mahtuu varmasti mukaan.

C Camping-alueet eivät oikeastaan kuulu omatoimimatkailijan sanastoon. Oikeastaan: Silloin tällöin on kuitenkin tyhjennettävä harmaavesi ja joskus on mukavaa myös grillata tai ihan muuten vaan viettää aikaa ihmisten keskuudessa ja nauttia leirintäalueiden palveluista.

D Diesel on pääsääntöisesti matkailu- ja retkeilyautoissa käytettävä polttoaine. Myös diesel-käyttöisiä lämmityslaitteita on tarjolla, vaikka suurin osa lämmityksistä toimiikin yleensä kaasulla.

E Ensiapupakkaus on erittäin tärkeää pitää aina mukana. Emme toki lähde matkalle sairastuaksemme, mutta hyönteisten puremat, auringonpolttamat, pienet ja isommatkin haavat tai oireet, kuten kuume ja päänsärky, voivat yllättää. Niistä koituu vähiten harmia kun niiden hoitamiseen on varustautunut. Ja matka voi jatkua.

F Freedom – seikkailumatkailussa on pohjimmiltaan kyse nimenomaan vapaudesta. Arkielämästä, kaupungin hälinästä ja ennalta tehdyistä suunnitelmista irrottautumisesta.

G Gourmet-ruokaa on mahtavaa laittaa matkalla ja tutustua samalla paikallisiin erikoisuuksiin ja raaka-aineisiin. Joskus kaukana kotoa kaipaa myös jotain tuttua ja turvallista. Sekin onnistuu! Koska keittiö on aina mukanasi, voit helposti laittaa myös lempiruokaasi – oli se sitten kaurapuuro tai maksalaatikko 😉 – missä ikinä liikutkin.

H Huolto – myös matkailuauto tarvitsee säännöllistä huoltoa. Vuosihuollon lisäksi on hyvä tarkastaa kaikki varusteet ja laitteet ennen jokaista pidempää reissua, varsinkin jos auto on ollut pidempään käyttämättä. Kun laitteet toimivat niin matkakin sujuu huolettomammin.

I International – matkailu avartaa, mutta monet matkailua ja leiriytymistä koskevat säännöt eroavat kansainvälisesti. Tarkat kohdemaata koskevat säännöt kannattaa selvittää jo ennen matkaa.

J Jokamiehenoikeudet takaavat Suomessa jokaisen oikeuden käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Suomen jokamiehenoikeuksia vastaavat oikeudet löytyvät myös Ruotsista, Norjasta, Skotlannissa ja Sveitsissä. Muualla ulkomailla ei ole voimassa näin laajoja oikeuksia liikkua luonnossa.

K Kaasun riittävyys on tärkeää omatoimimatkailijalle. Liesi, lämminvesivaraaja ja lämmitys toimivat kaasun avulla, jotta kenenkään ei tarvitse jäätyä luonnossa tai jäädä ilman lämmintä ateriaa. Kaasulaitteiden kanssa pitää kuitenkin olla varovainen. Käyttöohjeet on luettava huolella ja laitteiden toimivuus on hyvä tarkastuttaa säännöllisesti huollon yhteydessä.

L Luonto ja eläimet ovat pääroolissa kun kuljetaan omia polkuja. Silloin on mahdollista löytää uusia paikkoja ja nauttia ennennäkemättömistä maisemista. Myös oman nelijalkaisen mukaan ottaminen voi parhaimmillaan tehdä matkasta ikimuistoisen niin itselle kuin lemmikillekin.

M Matkaparkki on leirintäaluetta vaatimattomampi yöpymisalue matkailuautoille. Matkaparkki on tarkoitettu lyhytaikaiseen leiriytymiseen ja tarjoaa yleensä mahdollisuuden tyhjentää ja täyttää auton säiliöt, mutta muita palveluja sieltä ei normaalisti löydy. Matkaparkissa yöpyminen on usein ilmaista tai joka tapauksessa hyvin edullista.

N Nuotion tekoon pitää olla maanomistajan lupa. Huomioi myös voimassa olevat metsäpalovaroitukset. Ulkomailla liikkuessa avotulen teko on yleensä rajoitetumpaa ja siksi paras vaihtoehto grillaamista varten on hakeutua leirintäalueelle.

O Onnettomuus tai haaveri voi tapahtua varsinkin kun liikutaan pienemmillä teillä, mutta ei maailma siihen kaadu. Apua löytyy tarvittaessa kaikkialla Euroopassa sadoista Sunlight- ja Fiat-huoltopisteistä.

P Paino! Ajoneuvon suurinta sallittua kokonaismassaa ei saa ylittää. Kokonaismassa pitää sisällään ajoneuvon tyhjäpainon kaikkine lisävarusteineen sekä matkatavarat, polttoaineet, kaasupullot ja myös kaikki matkustajat. Siis ihan kaiken mitä autossa on mukana. Mitä pidempää lomaa suunnittelet, sitä tärkeämpää on, että ajoneuvossasi on korkea kantavuus sekä runsaasti säilytystilaa.

R Retkeilyautosta käytetään usein myös van-nimeä. Kompaktin kokonsa ansiosta se on erityisen mukava ajettava ja vie vähän tilaa pysäköidessä.

S Suihku aamulla on monille ainoa oikea tapa aloittaa päivä. Kahvin ohella. Jos järvivesi on vielä kylmää tai haluat kuuman suihkun ulkourheilun jälkeen, Sunlight-autossa tämäkään ei ole ongelma. Osassa malleista onnistu jopa suihku ulkona vetämällä käsisuihku pesuhuoneen ikkunasta ulos.

T Tyhjennys – leirintäalueilla, matkaparkeissa sekä joillakin huoltoasemilla on mahdollista tyhjentää harmaavesi ja samalla täyttää raikasvesisäiliö. Ja sitten taas takaisin erämaahan seikkailemaan.

U Ulkoiluvarusteet kuuluvat jokaisen seikkailumatkailijan varustukseen. Kunnon varusteilla nautit luonnosta kaikkina vuodenaikoina, satoi tai paistoi.

V Vuokraa ostamisen sijaan? Jos et ole vielä kokeillut ajoneuvomatkailua, voit vuokrata matkailuauton ensimmäiselle matkallesi ja testata omia seikkailijan taitojasi ennen ostopäätöstä.

Y Ympäristönsuojelu on kunnia-asia omatoimimatkailijalle. Vastuuntuntoinen omatoimimatkailija ei jätä omia jälkiään luontoon eikä häiritse muita ihmisiä eikä eläimiä.

Jos mielesi alkoi tehdä seikkailulomalle tai haluat muuten tutustua ajoneuvoihimme livenä:

Löydät lähimmän Sunlight-kauppiaan täältä

Takaisin etusivulle