Vintercamping

8 tips for vintercampingturen
Tilbake til startsiden
1  / 2
Vårt medlem av SUNLIGHT Adventure Crew og pro freerider Lena Stoffel deler sine tips med oss om hvordan holde seg varm og trygg i bobilen på vintertur.

Vil du legge ut på et vintersporteventyr i bobilen eller campervanen? Fantastisk idé – Vi har 8 tips for en vellykket campingtur om vinteren!

Selv om moderne kjøretøy er godt utstyrt for enhver sesong, må du likevel følge noen forholdsregler når du skal reise ved minusgrader.

 

«For folk som meg som jakter etter det perfekte føret om vinteren, er camperen perfekt. Jeg er helt fleksibel, har alt om bord, kan parkere på de beste stedene og være den første ute om morgenen uten tidspress. De fleste vet ikke hvor ‘kul’ vintercamping kan være. Det er en drøm – men du må selvsagt forberede deg hvis du vil nyte vintereventyret ditt!»
Lena Stoffel, Freerider

 

1. Holde varmen

Nøkkelen til en flott vintertur er selvfølgelig gassen. Forsikre deg om at gassflaskene er godt nok fylt – det er de som leverer drivstoff til oppvarming, varmt vann og matlaging. Varmesystemet holder deg ikke bare behagelig varm, men beskytter også ferskvannstanken mot frysing. I SUNLIGHT-kjøretøyene går varmesystemet på 2×11 liters propangassflasker (bortsett fra CLIFF 601, som leveres med 2×5 liter). Avhengig av temperaturen ute og størrelsen på kjøretøyet varer en flaske mellom 2 og 5 dager om vinteren.

Mitt tips: Sjekk gassen regelmessig!

2. Vinterkjøretøy

Alle SUNLIGHT-modeller er ferdigbygd for vintercamping: utstyrt med oppvarming og isolert mot kulde. Camper Van-serien er til og med tilgjengelig med isolert og oppvarmet avløpsvanntank. Vinterdekk er selvfølgelig obligatoriske.

Husk: Ha kjettinger klare hvis du kjører over fjelloverganger eller ikke er sikker på om veiene til parkeringsplassen er ryddet for snø.

3. Sjekk vannet

Vann er et viktig sjekkpunkt om vinteren. Ved temperaturer rundt eller under null må du sørge for at vannslangen ikke fryser. I vinterkjøretøy beskytter det innebygde varmeapparatet ferskvannstanken mot frysing. Men du må sjekke om vannslangen kan fryse, avhengig av modellen.

Mitt tips: Prøv alltid å holde tanken ca. 2/3 full – da tar det lengre tid før vannet fryser, og bevegelsen inne i kjøretøyet motvirker frysing.

4. Frostbeskyttelse

Kjelene i en vinterbobil eller vintercamper kommer med såkalt frostbeskyttelse: Varmesystemet har en frostbeskyttelsesventil som automatisk åpnes og drenerer vann før frysing.

Mitt tips for kalde temperaturer: Slå på oppvarmingen en time før du fyller tanken slik at frostbeskyttelsen ikke slår inn.

5. Spar energi

Om vinteren trenger du mer strøm enn om sommeren. Det blir mørkt tidligere, og du tilbringer mer tid inne i kjøretøyet. Derfor anbefaler jeg å koble til landstrøm når det er mulig, fordi strømkapasiteten til batteriet er redusert ved minusgrader.

Når jeg ikke reiser med CLIFF, men en annen SUNLIGHT-modell, kjører jeg kjøleskapet på landstrøm så snart jeg har tilgang. Dermed sparer jeg gass til oppvarming. I min campervan er kjøleskapet uansett helt elektrisk.

6.Hold deg tørr

Avhengig av kjøretøyets størrelse kommer SUNLIGHT sine Low Profiles, A-Class, VANs og Coachbuilts med garasjer i forskjellige størrelser. De har ikke bare rikelig med plass til tingene dine, men er også perfekte for å tørke vintersportutstyret. Når du oppbevarer våte ting i garasjen, forhindrer du at interiøret blir fuktig. Du bør også regelmessig lufte bobilen din for å beskytte den mot fuktighet.

Mitt tips: I noen modeller er garasjen til og med utstyrt med en stikkontakt. Jeg plugger inn skistøveltørkeren, og neste morgen har jeg tørre og varme skistøvler.

7. Varmeisolasjon

For å forhindre varmetap kan du isolere kuldebroer med spesiell isolasjon og deksler. For de fleste modeller tilbyr SUNLIGHT tilpassede termoløsninger og smart tilbehør så som termomatter til vindu eller passende isolasjon til bakdørene.

Mitt tips: Jeg isolerer baksiden av CLIFF-en når det blir skikkelig kaldt ute. Dermed holder soveplassen på baksiden seg behagelig varm.

8. Rett sted

Vanligvis er campingplasser som er åpne hele året, perfekt utstyrt og tilbyr innbydende fasiliteter så som oppvarmede sanitæranlegg eller til og med badstuer. Hvis det er første gang du camper om vinteren, vil du snart sette pris på hvor rolig og avslappet det er med færre gjester, som tilbringer mer tid inne enn ute.

Jeg følger alltid med værmeldingen om vinteren, om det blir ekstreme temperaturer eller kraftig snøfall. Det er alltid en sjanse for å bli snødd inne, så sørg for å ta med en snøskuffe.

 

Vi ønsker deg mye moro på din neste vintertur!

Tilbake til startsiden