Vinterflukt: 5 kjølige steder i varmen
Tilbake til startsiden
1  / 2

5 tips til vinterferien

Lengter du etter solskinn, klør deg i hodet under hatten og vil føttene ut av støvlene? Så pakk campingvognen og dra sørover. Her er våre 5 beste tips for din vinterflukt.

 

Côte d’Azur, Frankrike

La oss starte med stedet som siden juli 2021 har vært en del av UNESCOs verdensarvliste som «vinterferieby på Rivieraen»: Nice. En litt merkelig pris kan man kanskje tro, men den går faktisk tilbake til Nices tradisjon som «vintersalong». Fram til slutten av 1800-tallet kom folk til Côte d’Azur om vinteren – i hvert fall hvis de var velstående…

Det edle klientellet kommer fortsatt til Monaco, Cannes og Nice i dag – men også mange flere, spesielt i den varme årstiden. Mens du om sommeren sitter fast i trafikkork på gaten og ved strandpromenaden, kan du om vinteren ta en rolig spasertur og se på yachter. Og fremfor alt kan du som idrettsutøver dra på fot- og sykkelturer i innlandet. Sist, men ikke minst, finner Roc d’Azur, et av de største MTB-arrangementene i Europa, sted her i Fréjus. Og i februar blomstrer Nice virkelig – inkludert Battle of Flowers, Batailles des Fleurs, på den tredje største karnevalsparade i verden.

 

Sintra, Portugal

Portugal er alltid en god idé. Maten, menneskene, naturen, havet. Ikke rart at digitale nomader, analoge surfere og glade pensjonister elsker å tilbringe vinteren i Algarve.

Men selv de som ikke bare er ute etter hav og bølger vil oppleve en drømmetid på den vestlige delen av den iberiske halvøy. For eksempel i Sintra. Den gamle mauriske byen – også et UNESCOs verdensarvsted – ligger i nærheten av Lisboa og er preget av sine palasser. Ja, flertall: bypalasset Palacio Nacional, det fantastisk gale Palacio da Pena (Portugals Neuschwanstein), murverket til Castelo dos Mouros eller Quinta da Regaleira, en eiendom midt i det historiske sentrum av Sintra.

Heller ikke langt til Lisboa og ikke langt til stranden OG absolutt ikke langt til Sintra-fjellene som er krysset av stier. Ved rundt 15°C i vintermånedene kan du sykle veldig bra. Hvis du leter etter guider: WeRide.pt-teamet er veldig engasjert.

Leonidio, Hellas

Strand i stedet for hall? Absolutt! Men hvor? Kalymnos, roper klatrekollegaen og alle nikker. Ja sikkert. Øya regnes som et klatrepunkt, og Myrties er Hellas» ark. Men du trenger ikke reise til øya utenfor den tyrkiske kysten for å nyte klippe-hav-drømmekombinasjonen. Hva med østsiden av Peloponnes, halvøya i det sørlige Hellas? Der finner du byen Leonidio, som ikke lenger er et så hemmelig insidertips – takket være oppsiktsvekkende klippesider med utsikt over Egeerhavet og den nesten uberørte stranden uten hotellslott. Det er rundt 2300 ruter i de 90 sektorene med alle vanskelighetsgrader og lengder og varierende steinkvalitet. Det er nok materiale for nybegynnere og rekreasjonsklatrere, men også for ambisiøse sports- og multi-pitch klatrere. Og havbrisen i stedet for lukten av klatrehallen.

 

Vinschgau, Syd-Tirol

Ikke alle av oss har evnen til å unnslippe det dårlige været i flere uker av gangen. Så hvor går du hvis du må nøye deg med noen dager? Et åpenbart tips ville være Sør-Tirol. Du tror det kanskje ikke på den tyrolske siden av Reschenpass, men for hver meter du ruller dypere inn i Vinschgau, blir det mindre vinterlig. Her snakker vi om et indre-alpint tørt klima og i nordvendte Sonnenberg snakker vi til og med steppevegetasjon. Selvfølgelig må du holde øye med været, men sjansene er ikke store for at du finner milde temperaturer i det vestlige Sør-Tirol, og nedbøren vil bli blokkert av de flankerende Ötztal-alpene og Ortler-massivet – så du kan sykle inn solen selv i desember kan gå eller utforske Waalwege.

 

Locarno, Ticino

Det samme gjelder Ticino: selv den varmeste kantonen i Sveits (som ligger på sørsiden av Alpene) har et bortskjemt klima. Men mens Lago Maggiore er travelt og travelt om sommeren, er det fantastisk stille om vinteren – de fleste turister holder seg rett og slett i skiområdene i nord. Men du kan definitivt se racersyklister. Du sirkler rundt innsjøen (160 km, som kan forkortes til 90 km med ferge) eller klatrer de sørvendte fjellveiene. Du kan også ofte sykle hele året – for eksempel på Monte Brè, Locarnos lokale fjell. Og ellers? Utforsk den vidunderlig ville Maggia-dalen, sett deg under palmer ved innsjøen og nyt polenta i grotten.

Tilbake til startsiden