Hållbar campingsemester

8 hack för mer hållbar camping
Tillbaka till startsidan

Vi försöker alla att integrera hållbarhet i våra vardagsrutiner hemma, på jobbet, när vi handlar, när vi lagar mat. Men hur blir det med det när vi är på semester?

Vi lämnar ett koldioxidavtryck varje gång vi reser och det är vårt ansvar att se till att det är så litet som möjligt. Och det är inte så svårt. SUNLIGHT hjälper dig med åtta användbara tips på hur vi kan minimera vår påverkan på miljön när vi campar:

 

1.Ren rengöring

Duschtvål, schampo, diskmedel … listan över rengöringsmedel som vi har med oss när vi campar är lång. Och de flesta av dem förorenar vattnet och jorden. Biologiskt nedbrytbara tvålar kan brytas ner på naturlig väg av bakterier och är kompakta, vilket sparar plats och vikt. Och du använda den när du diskar och till kroppen, händerna och till och med för att borsta tänderna med – och de gör också att ditt flytande avfall är rent.

2.Lämna allt bakom dig.

Kärnan i camping är minimalism. Camping visar oss att vi helt enkelt inte behöver ha så många prylar. Ju mindre vi packar i vår husbil eller camper van, desto lägre blir bränsleförbrukningen och utsläppen (och desto mindre betalar vi på bensinstationen). Undvik också att resa med full färskvatten- och gråvattentank när du är ute på vägarna. Det brukar finnas möjlighet att fylla på färskvatten på plats – och du kan också handla färskvaror i lokala butiker. Så ta inte med dig för mycket mat eller dryck, utan köp och testa lokala produkter.

3.Filter istället för flaskor

Flaskor är tunga och flaskor (i alla format) påverkar miljön. Det finns många vattenfilter och vattenreningssystem som är perfekta för camping – ett utmärkt alternativ för att rena vatten när du reser, för att minska avfallet, spara plats och undvika tunga lyft…

4.Ta cykeln

En cykel är det enklaste, mest flexibla, roligaste och mest miljövänliga sättet att utforska omgivningarna på semestern, handla, ta sig till stranden, solnedgångsplatsen… En cykel är definitivt ett måste!

5.Solljus är bra

Vi har solljuset som bara väntar på att fångas upp. Solpaneler på taket till din husbil eller camper van genererar ren el och varmvatten – beroende på takets och panelens storlek, och så klart, vädret. (https://www.renewableenergyhub.co.uk/main/solar-panels/solar-panels-for-camping/). Och om det inte finns tillräckligt med plats på taket på ditt fordon kan du överväga att skaffa vikbara solpaneler.

6.Släpp in vinden

Öppna fönstret och stäng av klimatanläggningen. Det sparar energi och ger den rätta stämningen av att vara på resa: känn vinden i håret, njut av den salta brisen från havet eller macchians vilda dofter.

7.Återvinning

Oftare är det svårare att undvika avfall när man reser än när man är hemma. Men försök att använda så många påfyllningsbara alternativ som möjligt, handla färskvaror i lokala butiker och källsortera avfallet. Campingplatserna har återvinningssystem och soptunnor. Tips: det kan vara en bra idé att ha med sig fler påsar för att källsortera skräpet i din husbil.

8. Rätt val

Håll utkik efter särskilt miljövänliga campingplatser som anstränger sig lite extra för att värna naturen. Det finns campingar som är certifierade av initiativ som övervakar ekologiska kriterier. Ecocamping, till exempel, främjar miljöskydd i campingbranschen och har mer än 225 campingplatser som är medlemmar i Europa.

 

Tillbaka till startsidan