Sunlight tips och råd:

6 tips för fricamping
Tillbaka till startsidan

Hur du bäst njuter av och bevarar äventyr med fricamping

Fricamping är en av de stora fördelarna med att resa med husbil, camper van eller van – att få somna i naturen, vakna upp i hänförande landskap och njuta av avskildhet och fridfull ensamhet. MEN ofta lämnar fricampare spår efter sig och inkräktar på privat mark (ibland ovetandes), vilket leder till förbud och begränsningar i många länder. Om du däremot följer ett antal regler och bestämmelser kan du fortfarande ge dig ut på fricampingäventyr.

Vi presenterar sex viktiga regler och tips för fricamping som gör vår påverkan på naturen så liten som möjligt och som ser till att vi kan njuta av de magiska (och lagliga) platserna ute i det fria även i framtiden.

1. Kontrollera vad som gäller

Varje land har sina egna regler för fricamping: i vissa länder (t.ex. Slovenien eller de skandinaviska länderna) tolereras fricamping mer eller mindre, på andra ställen rekommenderas att man söker markägarens tillstånd och länder som Spanien eller Italien är ganska strikta med sina förbud. Så innan du påbörjar din campingresa ska du kolla upp din valda destination och ta reda på vilka lokala regler som gäller (till exempel på caravanya.com eller i carvanya-appen). OBS! I skyddade områden eller nationalparker och naturreservat är fricamping strängt förbjuden!

2.Använd digitala hjälpmedel

Vi lever i en digital värld och det verkar inte finnas någon utmaning som inte kan lösas med en app – vilket som tur är även är fallet med lagliga platser för camping. Park4Night är en gratis app (tillgänglig på sex språk) och en av de mest populära. Förutom att lista parkeringsplatser (både gratis och avgiftsbelagda) innehåller den användbar information, upplevelser, betyg och bilder av andra campare. En annan användbar onlineplattform är Campspace, ett slags Airbnb för campare: här listar människor från hela världen sin privata egendom för campare att hyra – från gårdar till trädgårdar eller mark.

3. Respektera djurlivet

Det är avskildheten och avlägsenheten som gör fricamping till en så unik och speciell upplevelse. Så ta fram ölen och skruva upp musiken. Eller förresten, gör inte det! Inget skulle vara mer respektlöst och olämpligt. Du är gäst i de vilda djurens livsmiljö – och det är ditt ansvar att respektera och skydda den. Bevara lugnet och tystnaden: undvik höga ljud, prata lågmält och låt naturens ljud råda. Spara istället din röst så du kan sjunga med i de skönaste spellistorna på vägen.

4. Lämna inga spår

En av de största anledningarna till varför fricamping så ofta tas upp är att fler och fler vackra platser skräpas ner. Trots att regeln är superenkel: Lämna platsen i samma skick som du hittade den – eller till och med renare. Ta med allt skräp, matrester och avfall och avfallshantera det på rätt sätt. Detsamma gäller avloppsvatten – felaktig hantering av avloppsvatten är en stor miljöfråga och du kan räkna med hårda straff i de flesta länder.

5. Var romantisk utan eld

Lägereldar verkar vara en tidlös campingritual – vi älskar alla att avsluta dagen med att varva runt elden. MEN en av de viktigaste reglerna för fricamping är att aldrig tända en öppen eld om det inte är på en särskild eldningsplats. Det finns stor risk att den sprider sig, vilket också skrämmer bort djur och bränner ner mark där det tidigare stod växter. I naturen bör du också avstå från att plocka fram grillen. Men du, stjärnskådning är också romantiskt – skaffa en app och lär dig om planeten, stjärnorna och stjärnbilderna.

6. När naturen kallar

Vi är alla människor – och då måste vi ibland lätta på trycket. Och Moder Natur verkar vara ett, hm, naturligt ställe för att göra det. Men ställen bakom stenar eller stora träd förvandlas snart till populära toaletter som lätt urskiljs av högarna med toalettpapper. Visste du att det tar månader för toalettpapper att brytas ner – beroende på förhållandena tar det ibland till och med år?! Mänsklig avföring försvinner inte heller på en dag. Dessutom innehåller den bakterier, virus och parasiter som kan skada ekosystemet. Det kan tyckas vara det mest naturliga – men det är inte bra för naturen. Regeln är att har du ingen toalett ombord, så ska du inte campa i naturen! Det finns många bärbara lösningar för små husbilar. Och självklart är alla Sunlight-modeller utrustade med toaletter.

Tillbaka till startsidan