No-Gos – Vintercampar

5 saker du aldrig ska göra när du vintercampar
Tillbaka till startsidan
1  / 2

Det största no-go när det gäller vintercamping till att börja med är: försök inte över huvud taget. Ge din husbil en chans även under den mörka årstiden. Det är en speciell tid på året med en speciell atmosfär. Och om du undviker följande kommer du garanterat att få den bästa tiden med din husbil under vinterperioden.

 

Tänker ”Det kommer att bli bra!”

Om du blir tillsagd att sätta på snökedjor på en bergspassväg, GÖR DET! Förutom att du utsätter dig själv för fara kan du också förvänta dig böter. Om du utsätter andra trafikanter för fara kommer böterna att höjas i motsvarande grad. Om du till och med orsakar en olycka kan du ställas inför rätta.

 

Anländer tomhänt

Vad du absolut måste ha med dig på vintern: en spade, en sopborste och en stege så att du även kan snöröja taket – och det bör du göra regelbundet, inte bara strax före avresan.

Vad du mer bör packa: en pannlampa (!), en filt (eller en snabbtorkande mikrofibermatta) för att isolera golvet och göra det mysigare, och robusta arbetshandskar så att du inte behöver använda dina bra handskar för grova uppgifter som att installera snökedjor.

 

Var rädd för drag

Oavsett hur kallt det är ute och hur mysigt och varmt det är inne: ventilation är ett måste. Särskilt på vintern är det viktigt att förhindra att fukt (och därmed mögel) byggs upp. Därför är det viktigt att få ett bra drag och öppna alla fönster och dörrar minst två gånger om dagen och vädra ut i några minuter.

Och för dem som inte har ett bakre garage: Det är bättre att inte torka kläderna i husvagnen, utan att använda campingplatsens torkrum för kläder och pjäxor.

Underskatta töväder, överskatta grepp

Du parkerar i kalla temperaturer och när dagarna går börjar det töa. För att undvika att sjunka ner i leran är det bäst att placera däcken på stora eller breda träplankor eller stödplattor.

Om det blir isigt eller halt kan det också bli svårt att ta sig fram. Packa ner en draghjälp, för även vinterdäcken med det bästa greppet kommer någon gång att nå sin gräns. Om hjulet inte längre svänger och snökedjorna inte hjälper, kan du använda de speciella multifunktionella ramperna eller mattorna. Ibland kan även grus hjälpa, och det bör du alltid ha med dig för att minska risken för att glida runt i husvagnen.

 

Oroa dig inte för underhållningen

Detta kommer som en överraskning för dig: Sommaren är varmare och dagarna längre. Ja, det vet vi alla. Men du måste inse att du kommer att tillbringa mycket mer tid i din husvagn på vintern. Så packa med massor av böcker och spel, ett anteckningsblock (och en penna), kanske en ukulele (lämna saxofonen hemma) eller gör en lista över podcasts och ljudböcker i förväg.

 

Grundläggande tips om vatten, el och värme för vintercamping hittar du här.

Tillbaka till startsidan